Dier-geassisteerde-coaching

Dieren kunnen een gouden rol spelen in de begeleiding van kinderen en volwassenen met een sociaal emotionele uitdaging. Het is bekend dat dieren een gunstig effect kunnen hebben op het functioneren van volwassenen en kinderen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het omgaan met huisdieren lichamelijke voordelen biedt, zoals meer ontspanning en een lage bloeddruk. Maar dieren kunnen ook steun geven, motiveren, het zelfbeeld verbeteren en contacten bevorderen. Bovendien is begeleiding met een dier een stuk minder spannend; het is niet meer een gesprek, maar een ervaring.

In het voorjaar en de zomer van 2015 heb ik een rondreis gemaakt door Canada, waar ik verschillende trainingen en stages* heb gelopen  in animal-assisted-therapy (AAT), binnen het SpeelAtelier noem ik dit dier-geassisteerde-coaching. Bij deze coachvorm werken naast mij ook verschillende dieren mee als co-coach. Amber (zie foto) wordt op dit moment getraind als therapiehond. Amber en ik volgen samen een privé-opleiding via Stichting Service Animals for Autistic Children (SAAC). Daarnaast volg ik een opleiding tot animal assisted therapist via de universiteit in Canada. Amber en ik helpen ook graag kinderen, die bang zijn voor honden.

Madelief, 7 jaar oud, over de hulp die ze van Amber kreeg: “Als ik aan Amber denk, dan denk ik…liefde, onvoorwaardelijke vriendschap, openheid, allerbeste vriendhond die altijd eerlijk is en luistert, speelkameraadje om mee te kunnen rennen en lachen en geheimen mee te delen.” 

Naast Amber werken ook Saefola en Ollie bij het SpeelAtelier om kinderen en volwassenen te helpen hun richting weer te vinden. Saefola is het paard van Mens & Paard Freestyle en wij vinden het super, dat ze onze collega is.
Ollie werkt nog maar kort mee, maar vindt het al wel heel erg leuk.

* De trainingen en stages volgde ik bij Dreamcatcher Association, Listening Horse Ranch en Animal Magic Worldwide.